Cink és rézhiányról

Cink és rézhiányról

Minél harmonikusabb egy növény tápanyagellátása, annál nagyobb mennyiségű és annál jobb minőségű termés elérésére képes. Ha sikerül meghatározni, hogy melyik tápelem hiányzik a növény számára az trágyázás útján pótolhatjuk, továbbá a jövőben megelőző intézkedéseket is tehetünk, hogy kiküszöböljük a növényeink alultápláltságát.

Ma már a kiváló minőségű és egyben megfelelő mennyiségű termés eléréséhez növényeink nem tudnak minden esetben a talajból elegendő mikroelemhez jutni, ezért megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a levéltrágyázás (lombtrágyázás). A FITOMAXX oldat lombtrágyák gyorsan felvehető formában tartalmazzák a növények számára nélkülözhetetlen tápelemeket. A FITOMAXX lombtrágyák használata a növény levelén keresztüli táplálását jelenti. Egyes tápelemeknek felvétele 2–20-szor is hatékonyabb lehet a levélen keresztül, mint a talajból a gyökerek révén. Továbbá a megfelelő időpontban végzett levéltrágyázással növelhetjük a környezeti stresszfaktorokkal, kórokozókkal, kártevőkkel, azaz a növény kárósítókkal szembeni ellenálló képességét is.

 

CINK HIÁNYRÓL ÉS KEZELÉSÉRŐL

Gyakran a legalapvetőbb problémát a növényeknél előforduló cink hiány okozza. A cink a növények számára nélkülözhetetlen mikroelem. Jelentős enzimalkotórész és enzimaktivátor. Aktívan részt vesz a növények növekedésszabályozásában is. Hatással van a pollenek életképességére. A gyökerekkel szimbiózisban élő gombák (mikorrhizák) élettevékenységét is alapvetően befolyásolja, amit az utóbbi évek kutatásai bizonyítottak. A cink a membránok stabilitását biztosítja, hiányában a sejtek „kiürülnének”, azaz a membránok mindent átengednének. Ennek következtében is kiáramló anyagok (szacharózok, aromaanyagok, kivonatok) a levélre csalogatják a növényt károsító mikroorgaizmusokat, illetve kártevőket, és azok táplálékául is szolgálnak. Ennek alapján elmondható, hogy a cinktrágyázás egyben a betegségek ellen is védekezés.

 

Cink hiány tünetei:

- klorotikus foltok megjelenése főként idősebb leveleken

- törpenövekedés, aprólevelűség

- levélfodrosodás

- törpehajtások, rövid internódiumok úgynevezett ecsetágúság

Hiánya elsősorban az idősebb leveleken jelentkezik a középér mellett mindkét oldalon fehéres-halványsárgás klorotikus csíkok alakulnak ki. Ezek a levélalaptól egészen a csúcsig futnak, miközben a középér, a levélszél és a levélcsúcs zöld marad. Tartós hiány esetén a levél szürke, bronzszínű lesz, majd elhal. Az egészen fiatal levelek is jellegzetes hiánytüneteket mutatnak. A fiatal levelek a Zn hiány következtében világossárgák, közel fehér színűek lesznek. Ezt a jelenséget „rügyfehéredésnek” nevezzük. A vegetatív szervek károsodása mellett, amennyiben nem sikerült a hiányt pótolni, a generatív szervek fejlődési rendellenességeit is megfigyelhetjük. Krónikus cinkhiány esetén a virágképződés késik, sőt sok esetben el is marad. A virág- és termésképzési zavarok következtében erős hiány esetén akár 80 %-kal is csökkenhet termés mennyisége.

Magyarországi talajok nagy része cink hiányos. Ennek főbb okai lehetnek: a foszfortúltrágyázás, rossz szerkezetű rögös talaj, magas talaj PH, 5% feletti mésztartalom és magas, nehezen bomló szervesanyag-tartalom esetén.

 

Cink hiány pótlása

A cinket alapvetően a talajon keresztül kellene felvennie a növénynek, azonban ahogyan a korábban felsorolt okok is mutatják, sok esetben nem vagy csak nehezen tudja a növény hasznosítani a talajon keresztül. Ilyenkor a levélen keresztüli növénytáplálás hatékonyabbnak bizonyul, vagy egyetlen megoldásnak tűnik a cink hiány megelőzésére, illetve megszüntetésére. A FITOMAXX CINK 3%-os cink tartalmával tökéletes megoldást nyújt a hiánytünetek kezelésére, megelőzésére.


RÉZ HIÁNYRÓL ÉS KEZELÉSÉRŐL

Réz jelentősége 2A növények Cu + -ionként veszik fel a talajból. Más kationok jelenléte befolyásolhatja a felvételét, a talajban nehezen mozgó elem. Az összes réznek mintegy 70%-a a kloroplasztiszokban halmozódik fel, ezen alapszik a réz szerepe a fotoszintézisben. A kloroplasztiszokban különböző réztartalmú enzimek (polifenoloxidáz, aszkorbinsavoxidáz, plasztocianin) találhatók. Ezekben a réz elektronszállítóként szerepel. Különbözőféleképpen vesz részt az anyagcsere-folyamatokban. Kísérletileg igazolták, hogy a réz elősegíti a szénhidrát- és fehérjeszintézist. A rézhiányos növényekben szerves savak, pl. aszparaginsav halmozódik fel. A réz megvédi a klorofillt az idő előtti lebomlástól, és ezáltal a növény asszimilációs tevékenysége intenzívebb. A réz a vassal együtt részt vesz a nitrátredukcióban is. ALAPVETŐ FUNKCIÓI: - a légzési enzim (polifenol-oxidáz) és C-vitamin (aszkorbinsav-oxidáz) komponense, véd a peronoszpórafertőzés ellen, - fokozza a fehérjékben az aminosav-szintézist és a nitrogén megkötését, - megóvja a klorofillt az idő előtti elbomlástól.

 

Réz hiány tünetei:

Hiánya esetén a levelek szürkés zöldek lesznek vagy kifehérednek. A klorózis mindig a fiatal leveleken jelentkezik először. A növény növekedése lelassul, lankadttá válik. Réz hiányra nagyon érzékeny kultúrák: az alma, a szilva és a kajszi.

- a gyümölcsfák csúcsszáradását idézi elő, oldalrügyek fokozott kihajtása

- károsítja a gyümölcsfák virágzásának generatív szakaszát

- a fiatal magoncok levelei elhalnak

- a gyümölcsfák esetében a termékenyülését gátolja

- a gabonafélék internódiumainak növekedését gátolja, a kalászban a szemek léhák, lágyszárúakon

- tartós fonnyadás, petyhüdt tapintású levelek, levéllemez besodródása, levélnyél lehajlása

Réz hiány okai: Hiánytüneteivel elsősorban nagy szervesanyag-tartalmú talajokon, rézhiányos homokos podzol talajokon, illetve karbonátos talajokon találkozhatunk.

 

Réz hiány pótlása

A réz pótlása történhet talajon keresztül (mikroelem trágyák, egyszerű szervetlen sók, kelátok), illetve levéltrágyázás formájában. A lombon keresztüli réz táplálás nagy előnye, hogy a levélre vitt tápanyagok gyorsan felszívódnak, jobban hasznosulnak a levélen keresztül, mert a talajban könnyen lekötődhetnek, így a réz pótlás levélen keresztül teljes egészében elvégezhető. Réz levéltrágyázás a növényeink értékmérő tulajdonságainak akár 20%-os javulását is eredményezheti. Réz hiány pótlására, valamint a hiánytünetek megelőzésére alkalmazzunk FITOMAXX RÉZ lombtrágyát. Bio gazdálkodásban engedélyezett termék!

Felhasználható: minden kultúrában réz hiányának kezelésére, felhasználásra vonatkozó ajánlás:

Házi kerti felhasználás esetén: A FitoMaxx termékek kijuttatása 2-6 alkalommal ajánlott tápanyaghiány mértékének megfelelően a tenyészidőszak folyamán. Növényvédő szerekkel együtt is alkalmazható, de az együttes kijuttatás előtt a keverhetőséget javasolt megvizsgálni. Kijuttatás elsősorban késő délután, kora este, illetve a reggeli órákban, 20 C fölött nem ajánlott kijuttatni.