Bemutatkozik a FitoMaxx Kén oldat
fitomaxx kén

Bemutatkozik a FitoMaxx Kén oldat

Tápanyagfelvétel levélen keresztül:

A növények levelei elsődlegesen a fotoszintetizáló felületet biztosítják a növények számára, azonban ezen kívül vízben oldott tápelemek hasznosítására is alkalmasak. A növények levélen keresztül képesek különböző ionokat és molekulákat is felvenni, beépíteni és hasznosítani.
A felvétel mértéke és sikeressége sok tényezőtől függ, többek között a levél bőrszövetének vastagságától, a levelek méretétől, alakjától és elhelyezkedésétől. Ezek a tényezők mind mind befolyásolják a beépülést.
Az oldatok felszívódása történhet a növényi légcsere nyílásokon illetve bizonyos aktív és passzív fizikai folyamatok révén. Meghatározó, hogy a talajon keresztüli tápanyag felvétel milyen, mert a gazdagon ellátott növények kevesebb tápelemet vesznek fel a levél felületén. Azonban, azokon a helyeken, ahol a talajon keresztüli tápanyag ellátás nem megfelelő ott a lombon keresztüli tápanyagutánpótlás nélkülözhetetlen.

A lombtrágyázás a makro és mikro elemek utánpótlására egyaránt alkalmas. Segítségével a tápanyag utánpótlás a tenyészidő során bármikor megoldható, illetve a segítségével a fellépő tápelem hiányok gyorsan és hatékonyan orvosolhatóak.

A kén bizonyos aminosavak építőeleme, a peptidek, fehérjék és lipidek alkotórészei, amelyek nélkülözhetetlen a növények számára.

 

Mik lehetnek a kén felvételét gátló fontosabb tényezők?
A kén a talajban szerves és szervetlen kötésben is előfordul. A növények képesek a talajból és a levegőből is magukhoz venni a ként. A növények a ként szulfát ionként tudják felvenni. A növényen belül, ezek szulfátok egy bizonyos körforgáson mennek keresztül (hasonlóan mint a nitrogén).

Azonban a S körforgalmában kedvezőtlen körülmények között könnyen léphetnek fel zavarok. Ez előfordulhat szellőzetlen, tömörödött, iszapos talajok esetében, ahol a kén kénhidrogénné redukálódik, ami a növények számára egy mérgező anyag, valamint a talajban lévő vassal egy oldhatatlan vegyületet képez, amely szintén negatívan hat a növényeink számára. Így a kén és a vas felvétele is gátolt, ha levegőtlen a talajunk.

A rizset árasztásos módszerrel termesztik ezért, gyakran figyelhető meg a levegőtlen talaj következtében fellépő tápelem hiány: a kifehéredő, kisárguló állomány. A legtöbb hazai termesztett kultúrát természetesen nem árasztjuk, de érdemes időnként növényeink körül megmozgatni a talajt, szellőztetni, hogy a tápelemek felvételét elősegítsük.

Illetve problémát jelenthet a jól szellőző talajoknál is a kimosódás. Ezért ha kén hiányt tapasztalunk akkor pótoljuk levéltrágyákkal.

A kénigény összefüggésbe hozható a növények magas fehérje tartalmával!

Kénigényes növények a keresztesvirágúak (káposzta, karalábé, karfiol, repce), a pillangós virágúak (zöldborsó, bab) és a gabonafélék (búza, árpa, rozs). Kénhiány következményei és tünetei: A nem megfelelő kén ellátás, esetén a fehérjeszintézis során zavarok léphetnek fel, a termések fehérje tartalma is lecsökken.

 

A kénhiány tünetei:
A tünetek nagyon hasonlítanak a nitrogén hiány tüneteihez. Azonban a nitrogén hiánytól eltérően kénhiány esetén a legfiatalabb levelek mutatják először a jellegzetes tüneteket. Amelyek, kezdetben világoszöld, majd sárga egyes esetekben akár vöröses színű levelek figyelhetők meg. Jellemző tünet továbbá, hogy a levelek merev tartásúak, elkeskenyednek és az egész növény fejlődése visszamaradott.
Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk érdemes gyors segítségként levéltrágyát alkalmazni. Amire a szakértőink a FitoMaxx kén oldatot javasolják.

FitoMaxx kén oldat lombtrágya a könnyen felvehető kén és nitrogén tartalma révén ideális a szántóföldi és kertészeti kultúrák kén hiányának pótlására valamint megelőzésére. Használatával maximalizálni tudjuk a terméshozamot, nagymértékben javíthatjuk a minőséget, mivel a kénnek döntő szerepe van a sejtosztódásban és fehérjeszintézisben.

Felhasználásra vonatkozó ajánlás:
1. Gabonafélék 4-6 liter/ha: bokrosodástól a kalász megjelenéséig
2. Kukorica 4-6 liter/ha: vegetatív szakaszban 6. levél megjelenésétől
3. Repce 4-6 liter/ha: virágzást megelőzően
4. Burgonya 4-6 liter/ha: virágzást megelőzően

A permetezés ideális hőmérséklet 15-20 C között. Vizes harmatos felületen perzselét okozhat.

A FitoMaxx kén oldat minden kultúrában használható, dózisa kultúránként eltér (4-6 l/ha). Biológiai gazdálkodásban is alkalmazható és gombás megbetegedések ellen enyhe megelőző kezelést jelenthet.
Kiszerelés: 20 l
Tápelem tartalom: 15% N, 55% So3

A professzionális termesztéshez használjunk professzionális anyagokat!