Használjunk lombtrágyát a növénytermesztésben

Használjunk lombtrágyát a növénytermesztésben

Miért kiemelkedő jelentőségű a lombtrágyák használata a növénytermesztésben?

A tápanyagok többségét a növények a talajból, gyökereiken keresztül veszik fel. Előfordulhat azonban- elsősorban szélsőséges környezeti-, és talajviszonyok jelenléte mellett- hogy igazán hatékony tápanyag-utánpótlás csak lombon keresztül való felszívódás mellett valósulhat meg.

Mikor is lehet igazán fontos hogy lombtrágyát használjuk?

  • ha csökkenteni akarjuk a környezeti hatásokat. Ilyenkor a lombon keresztüli tápelem-utánpótlás sokkal hatékonyabb, mint a talajon keresztüli. Ez főképp az időjárási szempontból szélsőséges, valamint kimosódásra hajlamos területeken fontos.

  • ha megelőzni illetve kezelni akarjuk a tápanyaghiányt. Előfordulhat, hogy a növény gyökérzete nem megfelelően fejlődik, vagy a növény hirtelen, gyors növekedésnek indul, ilyenkor a tápanyag igény meghaladja a gyökéren keresztül felvehető mennyiséget.

  • ha ki akarjuk küszöbölni a kedvezőtlen talajviszonyokat (kedvezőtlen pH, nedvesség, textúra és a rossz levegőzés), amelyek korlátozzák a tápanyag hozzáférhetőséget a növény számára.

  • ha egy adott növényi szerv pl.: gyümölcsöknél a termés közvetlen tápanyag- utánpótlása vagy tápanyag hiányának megelőzése a cél.

  • ha mély gyökerezésű növények tápanyagellátása a cél. Ezek a növények a talaj felső rétegébe műtrágya formájában kijutatott P, K, Ca és Mg felvételére hatékonyan nem képesek, így elengedhetetlen hogy a szükséges tápanyagot a leveleken keresztül pótoljuk.

Fontos, hogy a lombtrágyákat ne tüneti kezelés céljából alkalmazzuk, hanem a hatékony növénytermesztés érdekében építsük be a növény termesztéstechnológiájába! A jövőben egyre szélesebb körben kerülnek felhasználásra a lombtrágyák, így több művelési ágban is a fenntartható termelés egyik elengedhetetlen eleme lesz a termékkör használata!