Miért sárgulnak a levelek? – Vashiány tünetei, megelőzése, kezelése
vas hiány szőlő levélen

Miért sárgulnak a levelek? – Vashiány tünetei, megelőzése, kezelése

A vas a növények számára nélkülözhetetlen mikrotápelem. Sokszor megfeledkezünk a növényeknek kisebb mennyiségben szükséges tápelemeiről, pedig éppolyan fontosak számukra, mint az ismertebb nitrogén, foszfor és a kálium. Manapság könnyen elérhetőek azok a termékek, amelyekkel orvosolni tudjuk a hiánybetegségeket. A Fitomaxx Vas oldat az összes kertünkben fellelhető kultúra vashiányára orvosság.
A vashiányt más néven mészklorózisnak is nevezzük, mivel elsősorban magas agyag-tartalmú, meszes talajon jelentkezik.

Mi okozhatja a vashiányt?
A talaj magas foszfortartalma gátolhatja a növényekben a vas felvételét, de a tömörödött, levegőtlen talaj és éretlen szervestrágya talajba forgatása is okozhat vashiányt. Amennyiben felismerjük a probléma eredetét, akkor elsősorban azt kell orvosolni. Ha már kialakult a vashiány, vagy meg szeretnénk előzni, akkor a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a lombtrágyás permetezés. 

Melyek a vashiány tünetei?
Ezt a hiánytünetet egyszerűen fel lehet ismerni. Ha a növény nem tudja felvenni a vasat a talajból, akkor azt legkorábban a legfiatalabb leveleken észlelhetjük, mivel a vas a növényben nem mobilizálódik, ezért az idősebb levelekből nem tud a fiatalabb levelekbe vándorolni. A fiatal levelek érközei fakó sárgák lesznek, majd súlyosabb esetben akár az erek is kisárgulhatnak. Később a növény növekedésének csökkenésével, terméskötődési problémákkal is járhat. Kezdődő vashiánytünet még visszafordítható, ezért fontos, hogy minél hamarabb detektáljuk a hiányát.

Mely növények érzékenyek a vashiányra?
A bogyósgyümölcsű növények, mint a szamóca, málna, szeder, de dísznövényeink közül a hortenzia, rózsa, muskátli, liliom, petúnia is érzékenyek a vashiányra.

Mit tehetünk, ha kialakul a vashiány?
Használjunk Fitomaxx Vas oldatot, amely minden kultúrában alkalmazható a vashiány orvoslásra. A lombtrágya 4% vasat tartalmaz, hogy a növényeink egészségesen fejlődjenek.

Levéltrágyázásra: lombozatra permetezve 3-5 l/ha 2-5 alkalommal

Tápoldatozásra: talajra 0,2% oldatban 2-5 alkalommal