Örökzöld téma
fenyő

Örökzöld téma

Manapság a kereteket el sem tudjuk képzelni örökzöldek nélkül. Tujákat ültetünk szegélynövényként, erdőt idéző árnyékát élvezzük a fenyőknek, amelyek üde színfoltjai környezetünknek. Egész évben zöld pompát biztosítanak nekünk, amely miatt nagy népszerűségnek örvendenek. 


Gyakran találkozhatunk az utóbbi években a tuják barnulásával, amelyet okozhatnak gombás betegségek, de a benne károsító szúbogarak is gyengíthetik. Általánosságban elmondható minden növényről, hogy ha megfelelően tápláljuk őket, akkor ellenállóbak lesznek a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben is. Emiatt sose feledkezzünk meg a tápanyagutánpótlásról és persze a megfelelő öntözésről. Szélsőséges időjárás jellemző az utóbbi években hazánkra is, ezért egyre nagyobb jelentősége lesz a növények és azon belül az örökzöldeknek is a jó kondíció fenntartására, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni az eltérő időjárási viszonyokhoz. 


Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény nem megfelelő intenzitással növekszik, nem a rá jellemző színben pompázik, esetleg sárgul, fakul a színe, akkor következtethetünk arra, hogy tápelemhiányban szenved.

A leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a lombtrágyázás, használjunk Fitomaxx Örökzöld lombtrágyáthiánybetegségek kialakulása ellen megelőző jelleggel, vagy már a kialakult problémára. A tujafélék érzékenyek a magnéziumhiányra, amely miatt sárgulhatnak a levelei. A Fitomaxx Örökzöld lombtrágya emiatt 9% magnéziumot és 6%-ban nitrogént tartalmaz a megfelelő növekedés és a jó kondíció megtartása érdekében. A lombtrágya kijuttatását időzítsük lehetőség szerint a kora reggeli órákra, amikor még harmatosak a levelek és a hőmérséklet is megfelelő. A levélen keresztül végzett tápanyagutánpótlás serkenti a növény nedvkeringését, így a talajból is könnyebben felveszi a tápanyagokat.

Dózis: levéltrágyázásra 1-1,5% töménységben 2-3 hetente, tápoldatozása maximum 1% töménységben
 

Forrás: Fatudor Magazin 2020/tavasz - Tóth Fanni Enikő szakmai cikke